Kedi Hastanesi’nde hizmet veren Genel Cerrahi Bölümü, ilgi alanın genişliği nedeni ile birçok disiplin ile birlikte eşgüdümlü olarak çalışmaktadır. Uzman ekibimiz ve gelişmiş alt yapısı ile her biri ayrı uzmanlık gerektiren çeşitli alt bölümlerde hizmet vermektedir.
Anestezi ve Reanimasyon
Operasyonların zorluğu kadar hatta bazı hastalar için operasyondan bile daha önemli bir unsur Anestezi ve reanimasyon yönetimidir.
Dostlarımız hayatlarının bir döneminde en az 1 kere mutlaka anesteziyle karşılaşıyorlar. Anestezi, bilgili bir ekip ve uygun teknikler uygulandığında oldukça güvenli olabilmektedir.
Bu güvenliği arttırmak ve hastaya uygun bir anestezi için uygulanabilecek adımların başında olmazsa olmaz preanestezik değerlendirmeler yer almaktadır.
Bu değerlendirmeler;
- Hastanın hastalık geçmişi (Anamnez)
- Fiziksel Muayene bulguları
- Hemogramı (tam kan sayımı)
- Biyokimyal analizleri (Böbrek ve Karaciğer enzimleri)
- Thoraks (Göğüs boşluğu) radyografisi
- Ekokardiyografi aracılığıyla Kalbin görüntülenmesi.
- Kardiyak biyobelirteçler.
Tüm bunların detaylı olarak değerlendirilmesinin ardından hasta için en uygun anestezik maddenin ve yöntemin seçimi oldukça önemlidir. Mümkün oldukça tek bir anestezi yöntemi ile operasyondan kaçınılmalı ve mix bir anestezi protokolü oluşturulmalıdır.
Hastanemizde başlangıçta düşük doz katı anesteziklerle “premedikasyon” işlemini sağlayıp ardından gaz anestezisi ile sedasyonun devamlılığını sağlamaktayız. Böylece tek başına katı anestezikler uygulandığı zaman yüksek olan yan etki riskini minimuma indirmiş oluruz.
Hastanın anestezi öncesi, sırası ve sonrasında sıvı elektrolit dengesini korumak adına damar içi uygun sıvı perfüzyonu mutlaka sağlanmalıdır.
Anestezi uygulamasının hemen ardından hasta entübe edilerek, oluşabilecek komplikasyonlara karşı hastanın solunum yolu açık tutulmalıdır.
Ayrıca anestezi sırasında yaşayabileceği her türlü komplikasyonları hemen tespit edip erken müdahale edilebilmek adına hastanın tüm vital bulguları belirli aralıklarla ölçülerek not edilmeli ve mutlaka monitörize edilmelidir. Anestezi ile ilgilenen ekibin belli periyotlarla anestezi yönetimi ve acil müdahale ile ilgili eğitimleri yapılmalıdır.
Anesteziye bağlı gerçekleşebilecek komplikasyon durumları için müdahale ekipmanlarının ve uygulanabilecek antirevalsal ilaçlarla, acil enjeksiyonlarının hastanın kilosuna uygun dozları hazır bir şekilde ulaşımı kolay bir bölgede tutulması, zamanla yarışılan bu durumlarda oldukça büyük öneme sahiptir.
Anestezi sonrası, Reanimasyon (uyanma) sırasında hastalar yoğun bakım ünitelerine alınmalı ve vital bulgularının takibi hasta stabilize olana kadar yakından takip edilmelidir. Multimodüler ağrı yönetimi sayesinde hastada operasyon öncesi ağrı kontrolünü başlatarak operasyon sonrasında dahi devam ediyoruz. Bu yöntemle ameliyat sonrası oluşabilecek ağrıyı en aza indirmiş oluruz.
Hastanemizde uyguladığımız tüm bu uygulamaların sayesinde güvenli bir anestezi ve reanimasyon hastalar için oldukça mümkün olup anesteziye bağlı ölüm oranlarını düşürmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Genel Cerrahi ve Yumuşak Doku Cerrahisi
- Yumuşak doku travmaları
- Yumuşak doku tümöral oluşumları (Akciğer, karaciğer, meme, tiroid, deri, ..)
- Sindirim kanalı yabancı cisimleri (yemek borusu, mide, bağırsak, ..)
- Kulak Hematomu (Kan damarlarının hasar alması sonucu kanın dokuda toplanması)
- Fıtık çeşitleri (İnguinal, femoral, skrotal, abdominal, umbilikal, hiatal, diaframatik hernia)
- Damak Yarığı (oronasal fistül)
- Tükürük bezi kistik lezyonları (Salivary mucocele)
- Yemek borusu darlığı (striktür) ve genişliği (divertikülüm)
- Sindirim kanalı intususeptiyonları (Yemek borusu-mide ve bağırsak içe katlanması)
- Gastrik dilatasyon-volvulus (Midenin şişip gerilmesi ve uzun ekseni boyunca rotasyonu)
- Megakolon (Kalın barsak segmenti – kolon çapının genişlemesi)
- Tekrarlayan anal kese enfeksiyonları
- Rektal prolapsus (Kalın barsağın son kısımlarının anal kanaldan dışarı çıkması)
- Safra kesesi mukoseli
- Karın zarı iltihabı
- Yumuşak doku apseleri (deri, pankreas, böbrek, prostat ..)
- Doku dönmeleri-torsiyon (Dalak, bağırsak, testis, rahim, yumurtalık, karaciğer, akciğer..)
- Ektopik üreter (İdrarı böbreklerden mesaneye taşıyan kanalların normal yerinden başka bir yere açılması)
- Üroabdomen (karın boşluğunda idrar bulunması)
- Mesane ve üretra taşları
- Uterine prolapsusu (Rahimin sarkması)
- Prostat hiperplazisi (Prostat bezinin büyümesi)
- Fimozis (Penis etrafındaki derinin ucundaki açıklığının oldukça dar olması sonucu geriye çekilememesi)
- Parafimozis (Penis etrafındaki derinin penis başını boğması)
- Hipospadias (Penis ucunda olması gereken idrar deliğinin penisin alt tarafında olması)
- Brakisefalik sendrom (Kısa başlı ırkların solunum yolu anormallikleri)
- Tracheal kollaps (Soluk borusunun çökmesi)
- Eklem higroması (Eklem kapsülü üzerinden çıkan içi jel kıvamında sıvı ile dolu kistik yapılar)
- Kısırlaştırma operasyonları
- Derinin rekonstrüktif durumları (yaralanma, yanık, soğuktan donma, yalama granülomu, aşırı deri kıvrımları)
Kan Transfüzyonu
Göz Hastalıkları
Göz bir çok katmandan oluşan hassas bir organdır ve rahatsızlıklarıyla da oldukça sık karşılaşılmaktadır. Travma veya çeşitli enfeksiyonlar sonrasında gözün epitel tabakası zarar görebilmektedir. Hastanemizde, korneanın eroziv/ülseratif hastalıklarının teşhisinde rutin olarak kullanılan Fluorescein Göz Testi yapılmaktadır. Göz muayenesinde, gözün dış yüzeyi detaylı şekilde incelenirken; gözün iç yapısı ise ultrason ve oftalmoskop gibi görüntüleme teknikleriyle değerlendirilmektedir. Ayrıca göz küresi ve göz çevresi operasyonları uzman veteriner hekimlerimiz tarafından hastanemizde rutin olarak yapılmaktadır.
Kriyoterapi
Kriyoterapi her canlıda olduğu gibi kedilerde de oluşan deri ve deri altı tümörlerin, düşük ısılar uygulanarak cerrahi müdahale gerektirmeksizin eliminasyonunu sağlayan yöntemlerden biridir. İşlem acısız ve ağrısız olmasından dolayı sıklıkla tercih edilen yöntemlerden olup anestezi risklerini ve stresini barındırmaz. Bu yöntemle hastanemizde sağlığını bizlere emanet ettiğiniz kedilerinizin hayat kalitelerini artırmakta ve mutlu günlerine yenilerini eklemek için çabalamaktayız.
Lazerterapi
Lazer, tek renkli ve şiddetli ışın demetidir. Bu ışın uygun dalga boyu ve ısıda verildiği zaman hedefi ve tedavi edeceği dokularda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Kedilerimiz için ağrısız ve kolay uygulanabilen lazer terapi aynı zaman da hızlı sonuç verir. Dışardan uygulanması nedeniyle herhangi bir ilaç uygulanmadığı için yan etkilerine karşı çocuklarımızı korumuş oluyoruz. Bu tedavi yöntemi kullanıldığı bölgede yangı giderici etki yaratır, damarlardaki kan akışını arttırır ve sinirsel fonksiyonları uyarır.
Nöroloji ve Nöroşirurji
Ortopedi ve Travmatoloji
- Kemik travmaları
- Eklem Travmaları
- İskelet sisteminin tümörleri
- Luksasyonlar (Çıkıklar)
- Kas ve tendon yaralanmaları
- Bağ yaralanmaları
- Konjenital (doğumsal) iskelet anomalileri
- İyileşmeyen veya geri dönüşsüz biçimde canlılığını yitirmiş dokular (ampütasyon)